fbpx

Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me perikarditin

Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me perikarditin

perikarditi është një inflamacion i perikardit, membrana si thesi që përmban zemrën. Në shumicën e rasteve, sëmundja do të kalojë pa trajtim.

Në shumë raste, shkaku i perikardit nuk dihet, por mund të jetë infektiv ose jo -infektues dhe është sëmundja më e zakonshme e perikardit.

Ky artikull i Qendrës së Njohurive MNT do të diskutojë shkaqet dhe simptomat e perikardit dhe ndërhyrjet e përdorura për trajtimin e tij.

Faktet e shpejta në perikarditin

Këtu janë disa pika kryesore në lidhje me perikarditin. Më shumë detaje dhe informacione mbështetëse janë në artikullin kryesor.

 • Pericarditi është një ënjtje e perikardit, një ind me thes që përmban zemrën.
 • Gjendja mund të ketë një numër shkaqesh, duke përfshirë infeksionin bakterial ose viral, parazitët ose kërpudhat.
 • Më shpesh, perikarditi është për shkak të një virusi.
 • Simptomat e perikardit përfshijnë palpitacionet, një kollë të thatë dhe dhimbje në shpatull.
 • Në raste të rralla, perikarditi mund të mbërthejë përgjithmonë perikardin.

isfarë është perikarditi?

Pericarditi është një inflamacion i perikardit. Ellingnjtja shkakton një dhimbje të mprehtë pasi shtresat e prekura perikardiale fshihen së bashku dhe irritojnë.

Në përgjithësi, perikarditi fillon shpejt dhe nuk zgjat shumë – kjo njihet si perikarditi akut. Nëse perikarditi zgjat për një periudhë më të gjatë, ai quhet perikarditi kronik.

Pericarditi kronik ndahet më tej në dy kategori:

 • Incessant: Ky lloj ndodh brenda 6 javëve nga trajtimi mjekësor i heqjes për perikarditin akut.
 • Intermittent: Lloji ndodh pas 6 javësh nga zvogëlimi i trajtimit mjekësor për perikarditin akut.
 • , lëng transparent.
 • Purulent: Ky grup identifikohet nga prania e qelbës së bardhë-të verdhë.
 • Fibrino: Ky grup përbëhet nga fibrina, një agjent i koagulimit të gjakut dhe leukocitet, një lloj qelizash të bardha të gjakut.
 • Regjistrimi: Nekroza e rastit është një formë e vdekjes së qelizave. Indet e prekura zhvillojnë një pamje të ngjashme me djathin
 • Hemorragjike: Ky lloj përfshin një lëng me bazë gjaku.
 • E majta, që mund të ulet në intensitet kur uleni dhe përkuleni përpara
 • palpitacionet
 • Gulpat e frymës, veçanërisht kur mbështjellin
 • Ethet e vogla
 • Dobësi e përgjithshme
 • Ellingnjtja e barkut ose këmbëve
 • Një kollë
 • dhimbje në shpatull

Simptomat https://harmoniqhealth.com/al/ janë shumë të ngjashme me një sulm në zemër. Shtë e domosdoshme të kërkoni kujdes mjekësor nëse përjetoni dhimbje në gjoks. Një mjek më pas mund të përjashtojë kushte më pak serioze dhe të hetojë shkakun e perikardit.

Komplikimet

Nëse perikarditi lihet i patrajtuar, ai mund të përkeqësohet dhe të bëhet një gjendje më e rëndë.

Komplikimet e perikardit përfshijnë:

 • Tamponada kardiake: Nëse ndërtohet shumë lëng në perikard, ai mund të bëjë presion shtesë në zemër, duke e parandaluar atë të mbushet me gjak . Kjo mund të shkaktojë një rënie fatale të presionit të gjakut nëse lihet i patrajtuar
 • perikarditi shtrëngues: Ky është një nënprodukt i rrallë i perikardit. Perikarditi shtrëngues përfshin një trashje të përhershme dhe dhëmbje të perikardit. Kjo shkakton një forcim të indeve dhe e kufizon zemrën të punojë siç duhet, duke çuar potencialisht në ënjtje në këmbë dhe këmbë dhe gulçim.

Ky lëng mban lëvizjen midis dy membranave të lëmuara.

Nëse perikardi infektohet dhe bymehet, të dy shtresat do të vijnë në kontakt, duke shkaktuar fërkime.

Në shumë raste, shkaku kryesor i perikardit nuk mund të gjendet. Prandaj njihet si perikarditi idiopatik. Shumë raste supozohet se janë shkaktuar nga infeksione virale që nuk mund të zbulohen. > > Herpes Simplex

 • Adenoviruset përfshirë pneumonia dhe bronkiti
 • Hepatiti C
 • Perikarditi shpesh arrin menjëherë pas një sulmi të madh në zemër. Kjo mendohet të jetë për shkak të acarimit të muskujve themelorë të zemrës. Në mënyrë të ngjashme, perikarditi mund të ndodhë pas operacionit në zemër.

  Ndonjëherë, perikarditi do të ndodhë javë pas një sulmi ose operacioni në zemër. Kjo njihet si Sindromi i Dressler. Në këtë rast, shkaku ka të ngjarë të jetë autoimune.

  Studiuesit besojnë se indi i zemrës së vdekur hyn në sistemin e gjakut dhe vepron si një antigjen, duke shkaktuar një reagim imunitar. Trupi gabimisht reagon kundër indeve të zemrës dhe perikardit.

  Shkaqet e tjera të perikarditit përfshijnë:

  • çrregullime inflamatore sistemike, duke përfshirë artritin reumatoid ose lupus
  • Trauma
  • Dështimi i veshkave
  • paraziti
  • Kërpudhat, të tilla si histoplazmoza dhe candida
  • Kushtet themelore, të tilla si SIDA, kancer dhe tuberkulozi
  • tiroide nënaktive
  • ilaçe të caktuara, përfshirë penicilinën, warfarin dhe fenitoin

  diagnozën

  Fillimisht, një mjek do të dëgjojë gjoksin. Ndërsa shtresat perikardiale fërkohen së bashku, ato mund të bëjnë një tingull të veçantë.

  Teste të mëtejshme do të përdoren për të kontrolluar nëse ka pasur një sulm në zemër, nëse lëngu ka grumbulluar në qesen perikardiale ose nëse ka ndonjë shenjë të inflamacionit.

  Mjetet e mëposhtme diagnostikuese mund të përdoren:

  lëng i tepërt.

 • CT: Një CT mund të prodhojë një imazh më të detajuar të zemrës sesa rrezet x standarde dhe të përjashtojë probleme të tjera të mundshme siç janë mpiksjet pulmonare dhe lotët e aortës,
 • MRI e zemrës së zemrës : Kjo përdor valët e radios dhe fushat magnetike, kjo teknikë ndërton një pamje të saktë të gjerësisë së mureve të zemrës
 • ekokardiogram: Kjo ndërton një imazh të detajuar të zemrës duke përdorur valë tingujsh.
 • Elektrokardiogrami (EKG): Arna dhe telat aplikohen në gjoks për të matur aktivitetin elektrik të zemrës.
 • Mënyra në të cilën trajtohet perikarditi varet nga ashpërsia e tij dhe shkaqet themelore. Në raste më të buta, një kurs pa asnjë veprim mund të zgjidhet pasi sëmundja zakonisht pastron vetë marrëveshjen e vet.

  Kur është e nevojshme, rreshti i parë i trajtimit është mjekimi.

  Opsionet e trajtimit të bazuara në ilaçe përfshijnë:

  • Mjekësinë e dhimbjes mbi-counter (OTC): Pa recetë, ilaçe OTC, të tilla si aspirina ose ibuprofen, mund të lehtësojnë Pjesa më e madhe e dhimbjes dhe inflamacionit të përjetuar në perikardit. Krijuesit e dhimbjeve të forcës së recetës mund të përdoren gjithashtu nëse është e nevojshme.
  • Kolchicine (Colcrys): Nëse perikarditi është veçanërisht i dhimbshëm ose i përsëritur, kolchicine mund të përshkruhet. Ky ilaç, i cili ka efekte anti-inflamatore, mund të minimizojë kohëzgjatjen dhe të parandalojë përsëritjen. Sidoqoftë, shumë njerëz me kushte ekzistuese, të tilla si mëlçia ose sëmundja e veshkave, do të këshillohen që ta marrin atë. Efektet anësore përfshijnë dhimbje barku, të vjella dhe diarre.
  • Kortikosteroidet: Nëse asnjë nga dy opsionet e para nuk ka funksionuar, kortikosteroidet mund të përdoren. Nëse steroidet jepen gjatë sulmit të parë të perikardit, personi me perikarditin ka më shumë të ngjarë të ketë një rikthim. Për këtë arsye, ato janë porti i fundit i thirrjes. Efektet anësore përfshijnë shtimin e peshës, lëkundjet e humorit dhe rritjen e djersitjes.
  • Zgavra për të kulluar lëngun e tepërt. Tubi mund të lihet i futur për disa ditë
  • Pericardiektomia: Nëse perikardi është bërë veçanërisht i ngurtë dhe po shkakton stresin shtesë të zemrës, e gjithë qesja mund të hiqet me anë të operacionit. Ky është përdorur një mjet i fundit, pasi ekziston një rrezik i vogël i operacionit që shkakton vdekjen.

  Mund të zgjasë midis disa ditësh dhe disa muaj për tu rikuperuar. Sidoqoftë, shumica e njerëzve bëjnë një shërim të plotë.

  • Sëmundja e zemrës
  • Kardiovaskulare/Kardiologji
  • Sëmundjet infektive/bakteret/viruset

  Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta për ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

  .